16 Aralık 2016 Cuma

Blog Yazarlığı Nedir?

Blog yazarlığı üzerine bir çok makale okumuş olabilirsiniz. Blog Yazarlığının bir tanımı varsa oda şu olmalıdır. ”Bildiği konular üzerine samimi ve özgün yazılar yazan yazar tipidir
Blog nedir, blogculuk tarihi gibi konuları daha sonraki yazılarımızda açıklayacağız. Her ne kadar blog yazarlığından evvelce bilinmesi gereken konular ve kavramlar olsalar da blog yazarlığı konusun daha önemlidir.
Günümüzde blog yazarlığı kavramını yanlış anlayarak blog yazmaya başlayan insan sayısı oldukça fazladır. Her ne kadar kişisel bloglar gündemde olsa da kurum ve kuruluşların blogları da revaçtadır.
Blog Yazarlığı samimiyeti ve özgünlüğü içinde barındırarak, bilgilendirici yazılar yazmayı gerektirir.
Bir çok başarılı blog yazarı vardır. Başarılı bir blog yazarı olmak için daha önce başarı elde etmiş blog yazarlarını ve blogları incelemek gerekir. Bu taklit etmek manasına gelmemelidir. Bir çok blog yazarının yaptığı hataların en başında taklitçilik gelir. Türk siyasetine damga vurmuş olan Başbuğ Alparslan Türkeş bu konuda ”taklitçilik hırsızlıktır” diyerek bu konuya son noktayı koymuştur.
Günümüzde webtasarım üzerine yazan bloglar ilgi görmekte olduğu için bilgili yada bilgisiz bir çok kişi webtasarım üzerine bloglar açmaktadır. Blog yazarlığının temel kuralı olan özgün içerik konusunu asla atlamamalıyız. Kopyala yapıştır mantığı ile hareket eden bloglar geçici başarılar elde edebilir ancak gerçek başarının yanından dahi geçemezler.
Blog yazarı olmak ne istediğini bilmek anlamına gelir. Blog hazırlamak için bildiğimiz konular üzerine eğilmeliyiz.  Bilgimiz olan ve bir konu üzerine blog açmak kadar ilgilendiğimiz konular da önemlidir. Sevmediğimiz bir işi yapmak istemeyiz. Fotoğrafçılık üzerine bir blog hazırlıyorsanız, fotoğrafçılığı sevmelisiniz. Teknoloji üzerine bir blog yazıyorsanız teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeli ve teknoloji sevmelisiniz.
Blogunuzun ziyaretçisinden daha önemli bir şey varsa oda blogunuzun takipçileridir. Bir köşe yazarı düşünün. Sadece o köşe yazarını okumak için koca bir gazeteyi alırlar.
Blogunuzu okumak için gelen ziyaretçiler araştırdığı konuyu inceledikten sonra belki de bir daha blogunuzu ziyaret dahi etmeyecektir ancak blogunuzun takipçisi olan birisi her gün blogunuzu ziyaret ederek yazılarınızı okuyacaktır.
Blog açmadan önce yapılması gerekenler vardır. Bir blog açmaya karar verdiniz. Hangi konu üzerine blog açacağınızı bilmiyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey bilginiz olan bir konuda blog açmak olacaktır. Bilginiz hangi konuda olursa olsun mutlaka günün birinde sizinle aynı konuya değinen, sizin ilgilendiğiniz konularla ilgilenen kişiler blogunuzu keşfedecektir.
Yaklaşık olarak 2005 yılından bu yana blog yazarlığı yapmaktayım. Bir çok projenin içerisinde yer aldım. Hiç bir projem kişisel deneyimlerimi, kişisel bilgilerimi paylaştığım bloglarım kadar başarı elde etmedi. Bir çok konu üzerine yazmaktansa tek bir veya bir kaç konu üzerine yazmak en mantıklı seçim olacaktır.
Blog konunuzu da belirledikten sonra bir blog ismi belirlemelisiniz. Blog ismi belirlerken de dikkat etmeniz gerekenler vardır. Blog ismi kolay,akılda kalıcı olmalıdır. Her şeyden önce blogunuzun konusuna uygun bir isim olmalıdır. Örneğin, teknoloji üzerine bir blog yazıp ismini moda tasarım olarak belirlemek ne kadar abes olur.
Kişisel bir blog ise adınız soyadınız yada yalnızca soyadınızı seçebilirsiniz. Diyelim ki Pardus üzerine bir blog yazmaya karar verdiniz o halde blog isminiz şöyle olmalıdır. Pardus Blog, PardusBilgi,Pardus’a dair gibi isimler seçilmelidir.
Tavsiyem isminizi içeren bir blog yerine genel bir blog ismi seçmenizdir. Amatör olarak başladığınız bu blog serüveninde yeteri kadar bilgi edindikten sonra adınızı bu işin altına koyabilirsiniz.
Blog Yazarlarının en çok hata yaptığı konu tasarım konusudur. Blogunuzun tasarımından daha önemlisi blogunuzun içeriğidir. İçeriğiniz tasarımınızdan ön planda olmalıdır. Bu tasarımınızı salaş bir biçimde bırakmanız anlamına gelmez. Sade, gözü yormayan, kullanıcı için kolay erişilebilirlik sağlayan bir tasarım yetecektir.
Blog açmak için ne yapmak gerekir?
Blogunuzu ister tüm altyapısını ücretli bir şekilde kendiniz karşılayarak isterseniz ücretsiz blog sağlayıcıları kullanarak açabilirsiniz. Günümüzde en popüler ücretsiz blog sağlayıcıları başlıca blogger,blogcu ve wordpress’tir. Eğer tüm maliyetini karşılayarak bir blog sahibi olmak istiyorsanız. Hosting ve domain ücretini ödedikten sonra kolayca sahip olabilirsiniz. WordPress günümüzde kullanılan en popüler içerik yönetim sistemidir. Bu konuda bir bilginiz yoksa ücretsiz servislerden birisi ile kolayca blog sahibi olabilirsiniz.
İyi Bloglamalar dilerim.
Profesyonel Blogger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder