17 Mart 2017 Cuma

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okuma alışkanlığı kazandıracak sıraları açıklıyoruz.

Her insan çok fazla sayıda kitap okumayı ister ancak istemek yeterli değildir. Yapılan araştırmalara göre her bireyin günde en az 20 sayfa kitap okuması gerektiğini söylüyor. Dünyada kitap okuma oranlarına bakıldığında ülkemizin durumu pek de iç açıcı değildir.

Fakat, ülkemizin okuma oranı bizi yanılgıya düşürmesin, çünkü bazı uzmanlara göre dünyanın en çok okuyan milleti, Türk Milleti'dir.

'' Dünyanın En Akıllı İnsanıyım '' söylemi ile ülkemizde ünlenen Erdal DEMİRKIRAN, 18 kitap yazmış bir yazar olarak şunu söylüyor.

''Türkiye'nin okuma oranı diğer ülkelere göre oldukça yüksektir. Diğer ülkelerde, Amerika'da, İngiltere'de, Fransa'da satılan kitap miktarına bakarak okuma oranını görebilirsiniz ancak Türkiye'de kitap satışından okur sayısını tespit edemezsiniz. Neden mi? Çünkü bizim ülkemizde satın alınan bir kitap 50 farklı kişi tarafından okunmadan rafa kaldırılmaz'' 

Evet, Erdal Demirkıran böyle söylüyor. Biraz haklılık payı da yok değil hani.

Kitap Okumak Sıkıcıdır!

Birçok insan tarafından kitap okumak eylemi sıkıcı bulunur. Okumayı sevmeyen, okumaktan zevk almayanlar ellerine aldıkları kitabın daha ikinci sayfasında ya uykusu gelir yada sıkılmaya başlar. Kitaplar sıkıcı değildir aslında, kitap okuma alışkanlığı olmaması insanı sıkar.

Küçük yaşlarda kitap okumaya başlayanlar ilerleyen yaşlara geldiklerinde neredeyse bir kitap kurdu olurlar. Bu konuda ailenin rolü de oldukça önemlidir. Çocuklara kitap okumayı sevdirmek, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için yaptırımlarda bulunacak yöntemler geliştirmelidirler.

Vaktiyle bir baba oğluna kitap okuma alışkanlığı kazandırmak adına '' bu kitabı okursa sana 5 lira vereceğim'' der. 5 lira kazanmak isteyen çocuk babasının verdiği kitabı okumaya başlar ancak bir kaç sayfa okuyunca sıkılmaya başlar. Haliyle kitabı okumaz. Babası kitabı okuyup okumadığını sorduğunda ise '' okudum '' cevabını alır.

Baba tatmin olmamıştır ve '' okumadığın halde okuduğunu söylemen yanlış bir davranıştır'' der.
Çocuk babasına cevaben '' okumadığımı nereden biliyorsun? '' diye sorar. Baba '' eğer kitabı okumuş olsaydın, son üç sayfa arasındaki 5 lira kağıt parayı görürdün'' der. Koşup kitabın sonundaki sayfaları karıştıran çocuk 5 lirayı mahçup bir ifade ile görür.

İşte bazı durumlar da aileler kitap okuma alışkanlığı için oku demekten daha fazlasını yapmak zorundadır.

Bazende insan kendine kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zorunda kalır. Durum böyle olunca da bazı tekniklere ihtiyaç duyarız.

Sevdiğiniz Kitap Türlerini Keşfedin!

Kitap okuma alışkanlığı kazanamayan insanlara bakıldığında, kitap okumaya yanlış kitap türlerinden başladığını görmek mümkündür. Okuması kolay ve sürükleyici kitap türleri seçmek kitap alışkanlığı kazanmak için yapılacak en iyi şeydir. Örneğin, polisiye romanlar yeni kitap okumaya başlayanlar için etkili olacaktır. Çünkü dilleri bakımından hem diğer kitaplara göre basit anlatımlar yapar, hem de sürükleyici olması nedeniyle de okurda merak uyandırarak kitabı okumaya devam etmesini sağlar.

Kısa Öyküler Kitaplarını Okuyun!

İçerisinde birden fazla öykü barındıran kısa öyküler kitaplarını tercih edin. Kısa öyküler neticeye kolay ulaştırır ve sade anlatımı ile kafa karıştırmaz. Üstelik kısa öyküler okuyarak öğrendiğiniz öyküleri mutlaka anlatabileceğiniz, aktarabileceğiniz sohbet ortamları olacaktır. Bir kere bir sohbet ortamında okuduğunuz bir öyküyü anlatmanız halinde bu sizi daha çok okumaya teşvik edecektir.

Kitap Okuma Kuralı Koyun!

Kendinize günlük kitap okuma kuralı koyun. Mesela, '' günde 20 sayfa kitap okuyacağım '' diye kendinize söz verin ve 20 sayfa kitap okumak sıkıcı gelse de 20 sayfayı tamamlamadan okumayı bırakmayın. Zaman içerisinde günlük 20 sayfa kitap okumanın üzerine rahatlıkla çıkabildiğinizi göreceksiniz. Sayfa sayısını kendinize göre değiştirebilirsiniz 10 sayfayada düşürebilirsiniz 30 sayfaya da çıkarabilirsiniz.

Sosyal Medya'nın Gücünü Kullanın!

Sosyal medyada okuduğuz kitabı duyurun. Mutlaka arkadaşlarınız arasında o kitabı okuyanların olduğunu göreceksiniz. Birlikte kitap üzerine bir sinerji oluuşturabilirsiniz. Kitabı daha önce okumamış olanlara da okuduğunuz kısım hakkında yada kitabın geneli hakkında bilgiler aktarak onlara da faydalı olursunuz. Üstelik başlarına bilgi aktarma mutluluğunu yaşayınca kitabı bitirme gayreti gösterirsiniz.

Çok Okumak Kavramını Doğru Anlayın!

Çok okumak kavramı yanlış bilinmektedir. Bir günde bir kitabı bitirmek demek çok okumak anlamına gelmez. Anlayarak ve öğrenerek okumak her şeyden önemlidir. Günde anlayarak ve öğrenerek 20 sayfa kitap okuyan bir kişi anlamadan sadece okumak için bir kitabı bir günde bitirenden daha fazla okumuş sayılır.

Okuduklarınızı Tatbik Edin!

Okuduğunuz kitaptaki bazı şeyleri günlük yaşantınıza uyarlayın. Örneğin, okuduğunuz kitaptaki kahramanın yaptığı bir hareketi gündelik yaşamınızda yapmaya başlayın. Mutlaka birilerinin dikkatini çekecektir ve kitap üzerine sohbet ortamı yaratmış olacaksınız.

Kitabı Yanınızdan Ayırmayın!

Okumak için edindiğiniz kitabı yanınızdan ayırmayın. Seyahet ederken, işe giderken, şehir içi ulaşımlarda mutlaka yanınızda bulundurun. Nerede ne zaman boş vaktiniz olacağını önceden kestiremeyebilirsiniz. O yüzden kitabın notebook çantanızda veya sırt çantanızda mutlaka bir yeri olsun.

Kitap okumak alışkanlıkları ile ilgili kendi geliştirdiğiniz yöntemleriniz varsa yorum yaparak bu yöntemleri daha fazla insanın öğrenmesine vesile olabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder