11 Mart 2017 Cumartesi

Yinelenen İçerik Nedir?

Yinelenen içerik, genellikle alanlarda bulunan ve başka içerikle tamamıyla eşleşen veya çok benzer olan bağımsız içerik blokları anlamına gelir. Çoğu zaman, bu içerik, kökeni itibariyle aldatıcı değildir. Kötü amaçlı olmayan yinelenen içeriğe örnek olarak şunlar verilebilir:
  • Mobil cihazlarda hedeflenen ve hem normal, hem de sınırlandırılmış sayfalar oluşturabilen tartışma forumları
  • Birbirinden farklı, birden çok URL ile gösterilen veya bağlanılan öğeleri saklama
  • Web sayfalarının yalnızca yazıcı sürümleri
Sitenizde büyük ölçüde benzer içeriğe sahip olan birden çok sayfa varsa, tercih edilen URL'yi Google'a belirtmenin birçok yolu vardır. (Buna "kanonikleştirme" denir.) Kanonikleştirme hakkında daha fazla bilgi.
Ancak içerik, bazı durumlarda, arama motoru sıralamalarını etkilemek veya daha fazla trafik elde etmek için etki alanlarında kasıtlı şekilde yinelenir. Bu gibi aldatıcı uygulamalar, ziyaretçilerin birçok arama sonucunda hemen hemen aynı içeriğin yinelendiğini görmesine yol açarak olumsuz bir kullanıcı deneyimi yaşamalarına yol açabilir.
Google, dizine farklı bilgiler içeren sayfaları eklemeye ve göstermeye çalışır. Bu filtreleme, örneğin, sitenizde her bir makalenin "normal" ve "yazıcı" sürümü varsa ve bunların hiçbiri bir noindex meta etiketiyle engellenmemişse listelemek üzere bunlardan birini seçeceğimiz anlamına gelir. Ender şekilde de olsa, Google, yinelenen içeriğin sıralamalarımızı etkilemek ve kullanıcılarımızı aldatmak için kasıtlı olarak gösterildiğini saptarsa, söz konusu sitelerin dizine eklenmesi ve sıralanması konusunda da uygun düzenlemeleri yapacaktır. Sonuç olarak, sitenin sıralaması bu durumdan olumsuz şekilde etkilenebilir veya site Google dizininden bütünüyle çıkarılabilir ve artık arama sonuçlarında görünmez.
Yinelenen içerik sorunlarıyla bizzat ilgilenmek ve ziyaretçilere göstermek istediğiniz içeriğin gösterilmesini sağlamak için uygulayabileceğiniz bazı adımlar vardır.
  • 301'leri kullanın: Sitenizi yeniden yapılandırdıysanız kullanıcıları, Googlebot'u ve diğer örümcekleri akıllıca bir şekilde yeniden yönlendirmek için .htaccess dosyanızda 301 yeniden yönlendirmelerini ("RedirectPermanent") kullanın. (Bunu Apache’de .htaccess dosyasıyla, IIS’de ise yönetim konsolundan yapabilirsiniz.)

  • Tutarlı olun: Dahili bağlantılarınızın tutarlılığını korumaya çalışın. Örneğin http://www.example.com/sayfa/ ve http://www.example.com/sayfa ve http://www.example.com/sayfa/dizin.htm sitelerine bağlantı vermeyin.

  • Üst düzey alanlar kullanın: Bir dokümanın en uygun sürümünü sunmamıza yardımcı olmak için, mümkün olduğunda ülkeye özgü içeriği ele almak üzere üst düzey alanları kullanın. http://www.example.com/de veya http://de.example.com siteleriyle karşılaştırıldığında http://www.example.de sitesinin Almanya’ya ilişkin içerik barındırdığını daha kolay anlayabiliriz.

  • Ortak kullanıma sunma konusunda dikkatli olun: İçeriğinizi diğer sitelerle ortak kullanıma sunuyorsanız, Google her aramada kullanıcılar için en uygun olduğunu düşündüğü sürümü gösterecektir. Bu, sizin tercih ettiğiniz sürüm olmayabilir. Ancak, içeriğinizin ortak kullanıma sunulduğu her sitede orijinal makalenize geri dönmenizi sağlayan bir bağlantı bulunmasında yarar vardır. Ortak kullanıma sunduğunuz malzemeleri kullananlardan, arama motorlarının kendi içerik sürümlerini dizine eklemesini önlemek için noindex meta etiketini kullanmalarını da isteyebilirsiniz.

  • Sitenizin nasıl dizine eklenmesini tercih ettiğinizi bize bildirmek için Search Console'u kullanın: Google'a tercih ettiğiniz alanı (örneğin, http://www.example.com veya http://example.com) bildirebilirsiniz.

  • Ortak metin tekrarlarını en az düzeye indirin: Örneğin, her sayfanın sonuna uzun telif hakkı metinleri eklemek yerine çok kısa bir özet ekleyip ardından daha çok ayrıntı içeren bir sayfaya bağlantı verin. Ayrıca, Google'ın URL parametrelerini nasıl kullanmasını istediğinizi belirtmek için Parametre Kullanma aracından yararlanabilirsiniz.

  • Artık sayfa yayınlamaktan kaçının: Kullanıcılar "boş" sayfalarla karşılaşmaktan hoşlanmadığından, yer tutuculardan mümkün olduğunca kaçının. Örneğin, henüz gerçek içeriğine sahip olmadığınız sayfaları yayınlamayın. Yer tutucu sayfaları oluşturursanız, bu sayfaların dizine eklenmesini engellemek için noindex meta etiketini kullanın.

  • İçerik yönetimi sisteminizi anlayın: İçeriğin web sitenizde nasıl görüntülendiği hakkında mutlaka bilgi sahibi olun. Blog'larda, forumlarda ve ilgili sistemlerde aynı içerik genellikle birden fazla biçimde gösterilir. Örneğin, bir blog girişi bir blog’un ana sayfasında, bir arşiv sayfasında ve aynı etiketi taşıyan başka girişlerin bulunduğu bir sayfada görünebilir.

  • Benzer içeriği en aza indirin: Birbirine benzeyen çok sayfanız varsa, her sayfayı genişletmeyi veya sayfaları birleştirmeyi göz önünde bulundurun. Örneğin, iki şehir için ayrı sayfalar içeren bir seyahat siteniz varsa, ancak her iki sayfa da aynı bilgileri içeriyorsa bu iki şehirle ilgili sayfaları birleştirebilir veya sayfaların her birini genişleterek söz konusu şehirler hakkında benzersiz bilgiler içermelerini sağlayabilirsiniz.
Google, bir robots.txt dosyasıyla veya diğer yöntemlerle, web sitenizdeki yinelenen içeriğe tarayıcı erişimini engellemenizi önermemektedir. Arama motorları yinelenen içeriğe sahip sayfaları tarayamazsa, bu URL'lerin aynı içeriği işaret ettiklerini otomatik olarak algılayamaz ve dolayısıyla, bunları etkin bir şekilde ayrı, benzersiz sayfalar olarak işlerler. Daha iyi bir çözüm, arama motorlarının bu URL'leri taramasına izin vermek, ancak bunları rel="canonical" bağlantı öğesini, URL parametre işleme aracını veya 301 yönlendirmelerini kullanarak yineleme şeklinde işaretlemektir. Yinelenen içeriğin bizi web sitenizin çok geniş bir bölümünü taramamıza yönlendirdiği durumlarda, Search Console'dan tarama oranı ayarını da düzenleyebilirsiniz.
Bir sitede yinelenen içerik bulunması, yineleme işleminin içerik arama motoru sonuçlarını aldatmak ve etkilemek amacıyla yapıldığını göstermediği sürece, söz konusu site hakkında işlem yapmak için yeterli neden olmadığı düşünülür. Sitenizde, yinelenen içerik sorunları varsa ve yukarıda belirtilen önerilere uymuyorsanız, arama sonuçlarımızda göstereceğimiz içeriğin sürümünü biz belirleriz.
Ancak, incelemelerimiz aldatıcı uygulamalarda bulunduğunuzu ve sitenizin arama sonuçlarımızdan çıkarıldığını ortaya koyarsa, sitenizi dikkatli şekilde inceleyin. Siteniz arama sonuçlarımızdan çıkarıldıysa daha fazla bilgi için Web Yöneticisi Kurallarımızı inceleyin. Değişikliklerinizi yapıp sitenizin yönergelerimizi artık ihlal etmediğinden emin olduğunuzda, tekrar değerlendirilmesi için sitenizi gönderin.
Bazı ender durumlarda, algoritmamız size ait içeriği izniniz olmadan barındıran harici bir sitedeki URL'yi seçebilir. Başka bir sitenin size ait içeriği, telif hakkı yasasını ihlal ederek yinelediğine inanıyorsanız, siteyi barındıran tarafla bağlantı kurup içeriği kaldırmalarını isteyebilirsiniz. Ayrıca, Dijital Binyıl Telif Hakkı kapsamında başvuru yaparak, Google'ın hak ihlalinde bulunan sayfayı arama sonuçlarımızdan kaldırması isteğinde de bulunabilirsiniz.

Kaynak : https://support.google.com/webmasters/answer/66359?hl=tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder